Święto Pracy 2013

Liczna delegacja z Pułtuska, m.in. Andrzej Gurgielewicz, Cezary Gemza, Błażej Makarewicz, Marta Tyszkiewicz-Wymysłowska, Ewelina Sobieraj, wzięła udział w centralnych obchodach Święta Praca 1 Maja w Warszawie.

Tegoroczny pochód 1-majowy zgromadził ponad 20 tysięcy uczestników z całego kraju. Centralne obchody organizowane tradycyjnie przez Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych i Sojusz Lewicy Demokratycznej w tym roku odbyły się pod hasłem: O godną pracę! Dość wyzysku!

„Polska majowa to dzieci bez przedszkola, rodzice bez pracy, a dziadkowie bez godnej emerytury. Święto Pracy bez pracy, a Polska nie jest zieloną lecz szarą wyspą, którą zamieszkują obywatele zrobieni na szaro przez władze Rzeczypospolitej. Praca stała się przywilejem. Zamiast zakładów pracy stają pomniki upamiętniające zakłady, które powstały w epoce Edwarda Gierka. Młodzi powinni mieć możliwość pracować tutaj. Pod polskim niebem i na polskiej ziemi” mówił przewodniczący SLD i były premier Leszek Miller.

Po przemówieniach pochód wyruszył sprzed siedziby OPZZ, gdzie spotkali się uczestnicy marszu. Przeszedł przez Nowy Świat oraz plac Trzech Krzyży. Przemarsz zakończył się w parku Rydza-Śmigłego przy dawnej siedzibie partii, gdzie rozpoczął się piknik europejski z okazji kolejnej rocznicy przystąpienia Polski do UE. Nie zabrakło również atrakcji. Jedną z nich był bez wątpienia koncert zespołu Weekend, znanego z przeboju „Ona tańczy dla mnie”.

Święto Pracy wprowadzono w 1889 roku dla upamiętnienia robotników zamordowanych w pierwszych dniach maja 1886 roku w Chicago podczas strajku będącego częścią ogólnokrajowej kampanii na rzecz wprowadzenia 8-godzinnego dnia pracy.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!